”Ingen kan nyttja den väldiga ELEKTRISKA energin, om han icke går in på att anpassa sig efter dess lagar”

”Och orsaken till vår oro, vår fruktan, våra misslyckanden är att söka i vår bristande kännedom om lyckans, fridens och harmoniens naturliga lagar. Ingen kan nyttja den väldiga ELEKTRISKA energin, om han icke går in på att anpassa sig efter dess lagar.”

Boken: Karin Mangs, Barn i vardagslag (1944).

taijiDen kinesiska Taiji-symbolen (Tai-Chi, taijitu). i Väst kallad Yin-Yang-symbolen. Två kompletterande ”principer”, vilket allt som existerar härrör från,  via de fem elementen. Evigt roterande och representerande urvarat och det ursprungliga (tillståndet). Yin är kvinnans natur, i relation till mannen, som är yang.

Ornamental_Bronze_Plaque,_Celtic_Horse-gear,_Santon,_Norfolk_(Detail)

Keltisk emaljerad bronsplatta med Yin-Yang-symbol
Från första århundradet

Om man som i vårt samhälle ödelägger den natur eller de kriterier som man som man fötts till – då finns inte det som Karin Mangs skrev, som hon kallar ”den elektriska energin”, där.

Inte heller finns då den närande miljön, laddningen och sundheten som naturligt ska vara barnens födslorätt, för att bli hela lyckliga människor som oskadade och med förväntan går in i vuxenlivet.

Man och kvinna – man säger i Asien och inom filosofier och traditioner, att yin och yang ”hör samman” och ömsesidigt stärker och kompletterar varandra (det framgår även av Bibeln om man förmår att avkoda metaforer).

FlagbigSydkoreas flagga innefattar yin-yang-symbolen och fyra trigram (kwae).

Flaggan symboliserar mycket av österns filosofi, tankegångar, mystik och andliga vishet. Symbolen och flaggan kallas Taegeukgi eller ”taijiflaggan”.

I en cirkel, som ju i sig är utan början och slut, roterar yin och yang och uttrycker skapelse och kosmisk balans.

Symbolen visar dualismen i universum, varigenom allt existerar utifrån en harmoni och balans  mellan motsatser. Sådana motsatser är t.ex. ljus och mörker, dag och natt, han och hon. Det ena kan inte existera utan det andra.

Man tänker att det eviga Tao skapar Yin och Yang, som i sig har olika omvandlingsfaser, eller tillstånd, som elementens kvalitèer innebär. Trigrammen återger dessa fyra element, riktningar, etc.

Trigrammen har sitt ursprung i I Ching, Förvandlingarna bok. ”I Ching tillhör utan tvekan världslitteraturens viktigaste böcker.”

Yin och Yang i naturen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s